ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 26/5/2010, Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό διακαίωμα και κάτω των 60 ετών δεν θα βγαίνει κανείς στη σύνταξη.
Τα δρακόντεια αυτά μέτρα είναι νόμος του κράτους από τις αρχές του μήνα. Περιλαμβάνονται στο «μνημόνιο» συνεργασίας (και δανεισμού) της χώρας με την τρόικα των επιτηρητών (ΔΝΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και με βάση αυτόν τον νόμο θα γίνεται ο έλεγχος. Το εν λόγω κείμενο αποτελεί τον μπούσουλα για τις «διορθωτικές κινήσεις» που αναμένεται να επιβληθούν στην κυβέρνηση αναλόγως της πορείας των οικονομικών ώστε «απρόσκοπτα» να συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη.
Οι εν λόγω διατάξεις είναι λεπτομερείς και αναφέρονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποιήσεις, αν και έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη για το νέο Ασφαλιστικό και τις ρυθμίσεις που τελικά περιελήφθησαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.
Συγκεκριμένα στο Παράρτημα 4 του μνημονίου προβλέπεται:
* αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης των 37 ετών χωρίς όριο ηλικίας και γίνεται 40 έτη ασφάλισης, ενώ συνδυάζεται και με την ηλικία (60ο έτος)
**οι συντάξεις πρέπει να φτάνουν στο 1,2% του συντάξιμου μισθού για κάθε χρόνο παραμονής στην εργασία (σήμερα είναι 2% το χρόνο και 70% την 35ετία)
* κανείς εργαζόμενος, ούτε οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν από το 60ό έτος
* υπολογισμός των συντάξεων με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου (από καλύτερη ή, κατά περίπτωση, τελευταία 5ετία σήμερα)
* όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν το 65ο έτος της ηλικίας θα πληρώνουν πέναλτι πρόωρης εξόδου ίσο με το 6% το χρόνο (μείον 30% για συνταξιοδότηση στο 60ό έτος)
* νέο χαμηλότερο πλαφόν στό ποσό των συντάξεων (σήμερα ανέρχεται στις 2.800 ευρώ)
* περικόπτονται 500 εκατ. από τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ (2012)
* μείωση της αμοιβής των υπερωριών και αλλαγή του νόμου για τη διαιτησία (ΟΜΕΔ)
* μείωση των δημοσίων υπαλλήλων πέραν του κανόνα 5 αποχωρήσεις για μία πρόσληψη (σ.σ. άρα κατάργηση οργανισμών και θέσεων)
**εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και τους υπαλλήλους
**συγχώνευση των Ταμείων σε 3 και ενιαίοι κανόνες απονομής και αναπροσρμογής των συντάξεων από 1/1/2013
Οι εν λόγω προβλέψεις θα τίθενται, εκ μέρους των επιτηρητών-δανειστών, ως κρατική υποχρέωση της χώρας και ανά πάσα στιγμή θα ζητείται η τήρησή τους, ώστε να συνεχιστεί η δανειοδότηση. Δηλαδή, και αν ακόμη δεν υλοποιηθούν τώρα τα προαναφερθέντα μέτρα, η κυβέρνηση, συν τω χρόνω, θα φέρει συμπληρωματικές διατάξεις για την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων και τη μείωση των αποδοχών. Βεβαίως τώρα το ΔΝΤ τηρεί αποστάσεις υποδεικνύοντας την Κομισιόν ως πηγή των δεινών (και σκληρών προβλέψεων) στο μνημόνιο. Οπως επίσης και ο Ελληνας διαπραγματευτής με την τρόικα των επιτηρητών, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, (απο)δέχθηκε με μεγάλη ευκολία τις υποδείξες για μέτρα πέραν κάθε λογικής. Οπως η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης ακόμη και για αποδοχές των 600 ευρώ τον μήνα ή την επαναδιαπραγμάτευση των συντάξεων χηρείας.
Τώρα, ακόμη και αν βελτιωθούν τα έσοδα και περιοριστεί η κρατική σπατάλη μοιάζει να είναι «θέμα τιμής» για τους επιτηρητές η υλοποίηση των προβλέψεων του μνημονίου (σ.σ. συνεχείς πιέσεις κατά τους τριμηνιαίους ελέγχους των επιτηρητών), ακόμη και όταν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο. Οπωσδήποτε όμως το θέμα θα τεθεί εκ νέου και τον επόμενο Απρίλιο όταν θα συζητηθούν τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 και 2012.
ΠΗΓΗ : alfavita.gr