Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ποιους «καίει» -με όσα προβλέπει- το παράρτημα 4 του μνημονίου για το συνταξιοδοτικό


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 26/5/2010, Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό διακαίωμα και κάτω των 60 ετών δεν θα βγαίνει κανείς στη σύνταξη.
Τα δρακόντεια αυτά μέτρα είναι νόμος του κράτους από τις αρχές του μήνα. Περιλαμβάνονται στο «μνημόνιο» συνεργασίας (και δανεισμού) της χώρας με την τρόικα των επιτηρητών (ΔΝΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και με βάση αυτόν τον νόμο θα γίνεται ο έλεγχος. Το εν λόγω κείμενο αποτελεί τον μπούσουλα για τις «διορθωτικές κινήσεις» που αναμένεται να επιβληθούν στην κυβέρνηση αναλόγως της πορείας των οικονομικών ώστε «απρόσκοπτα» να συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη.
Οι εν λόγω διατάξεις είναι λεπτομερείς και αναφέρονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποιήσεις, αν και έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη για το νέο Ασφαλιστικό και τις ρυθμίσεις που τελικά περιελήφθησαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.
Συγκεκριμένα στο Παράρτημα 4 του μνημονίου προβλέπεται:
* αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης των 37 ετών χωρίς όριο ηλικίας και γίνεται 40 έτη ασφάλισης, ενώ συνδυάζεται και με την ηλικία (60ο έτος)
**οι συντάξεις πρέπει να φτάνουν στο 1,2% του συντάξιμου μισθού για κάθε χρόνο παραμονής στην εργασία (σήμερα είναι 2% το χρόνο και 70% την 35ετία)
* κανείς εργαζόμενος, ούτε οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν από το 60ό έτος
* υπολογισμός των συντάξεων με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου (από καλύτερη ή, κατά περίπτωση, τελευταία 5ετία σήμερα)
* όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν το 65ο έτος της ηλικίας θα πληρώνουν πέναλτι πρόωρης εξόδου ίσο με το 6% το χρόνο (μείον 30% για συνταξιοδότηση στο 60ό έτος)
* νέο χαμηλότερο πλαφόν στό ποσό των συντάξεων (σήμερα ανέρχεται στις 2.800 ευρώ)
* περικόπτονται 500 εκατ. από τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ (2012)
* μείωση της αμοιβής των υπερωριών και αλλαγή του νόμου για τη διαιτησία (ΟΜΕΔ)
* μείωση των δημοσίων υπαλλήλων πέραν του κανόνα 5 αποχωρήσεις για μία πρόσληψη (σ.σ. άρα κατάργηση οργανισμών και θέσεων)
**εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και τους υπαλλήλους
**συγχώνευση των Ταμείων σε 3 και ενιαίοι κανόνες απονομής και αναπροσρμογής των συντάξεων από 1/1/2013
Οι εν λόγω προβλέψεις θα τίθενται, εκ μέρους των επιτηρητών-δανειστών, ως κρατική υποχρέωση της χώρας και ανά πάσα στιγμή θα ζητείται η τήρησή τους, ώστε να συνεχιστεί η δανειοδότηση. Δηλαδή, και αν ακόμη δεν υλοποιηθούν τώρα τα προαναφερθέντα μέτρα, η κυβέρνηση, συν τω χρόνω, θα φέρει συμπληρωματικές διατάξεις για την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων και τη μείωση των αποδοχών. Βεβαίως τώρα το ΔΝΤ τηρεί αποστάσεις υποδεικνύοντας την Κομισιόν ως πηγή των δεινών (και σκληρών προβλέψεων) στο μνημόνιο. Οπως επίσης και ο Ελληνας διαπραγματευτής με την τρόικα των επιτηρητών, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, (απο)δέχθηκε με μεγάλη ευκολία τις υποδείξες για μέτρα πέραν κάθε λογικής. Οπως η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης ακόμη και για αποδοχές των 600 ευρώ τον μήνα ή την επαναδιαπραγμάτευση των συντάξεων χηρείας.
Τώρα, ακόμη και αν βελτιωθούν τα έσοδα και περιοριστεί η κρατική σπατάλη μοιάζει να είναι «θέμα τιμής» για τους επιτηρητές η υλοποίηση των προβλέψεων του μνημονίου (σ.σ. συνεχείς πιέσεις κατά τους τριμηνιαίους ελέγχους των επιτηρητών), ακόμη και όταν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο. Οπωσδήποτε όμως το θέμα θα τεθεί εκ νέου και τον επόμενο Απρίλιο όταν θα συζητηθούν τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 και 2012. 

ΠΗΓΗ : alfavita.gr

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Μεταθέσεις τοποθετήσεις εκπ/κών στο ΠΥΣΠΕ Ξάνθης για το 2010-2011

Στη συνεδρίασή του πριν από λίγο το ΠΥΣΠΕ Ξάνθης προχώρησε σε μεταθέσεις εντός ΠΥΣΠΕ και σε τοποθετήσεις εκπ/κών που ήταν στη διάθεση για το σχολικό έτος 2010-2011. Κάντε κλίκ εδώ στο ιστολόγιο του Αιρετού μας για να δείτε όλα τα ονόματα.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Μετεκπαίδευση: Σε πορεία απαξίωσης…

Η μετεκπαίδευση αποτελεί κατάκτηση για τον κλάδο και συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Το Υπουργείο Παιδείας, όμως, φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη και οδηγεί το θεσμό της Μετεκπαίδευσης σε σταδιακή υποβάθμιση.
Αλήθεια:
• γιατί καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στα διδασκαλεία; Σκοπεύει το Υπουργείο να μειώσει τον αριθμό των θέσεων των εισακτέων από τις 740 που έχουν προκηρυχθεί, προκειμένου να μη χρειαστεί να προβεί στην αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν;
γιατί υποβαθμίζει τον Τίτλο του Διδασκαλείου Εκπαίδευσης για την επιλογή στελεχών σε 2 μονάδες από 4 που ήταν; Εξισώνει, αριθμητικά, τα 2 χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης στα Διδασκαλεία μετά από εξετάσεις με τις 48 ώρες επιμόρφωση στις Τ.Π.Ε. που προβλέπονταν από ένα Τεχνικό Δελτίο;
γιατί δε διαψεύδει τις φήμες για κατάργηση της Μετεκπαίδευσης;
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ πιστεύει ότι η μετεκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό και απαραίτητο θεσμό για την εκπαίδευση. Τίθεται, όμως, επιτακτικά το αίτημα της αναβάθμισης τόσο της ποιότητας του περιεχομένου των σπουδών, όσο και του είδους των αντικείμενων που εμπεριέχονται στα προγράμματά της. Είναι, επίσης, αναγκαία η αναβάθμιση του τίτλου που χορηγεί στους μετεκπαιδευόμενους.
Προτείνουμε:
1. Την ίδρυση Διδασκαλείων Μετεκπαίδευσης σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης σε αυτά και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε.
2. Την αναβάθμιση της μετεκπαίδευσης ως προς το επίπεδο των σπουδών με τη δημιουργία κατευθύνσεων:
2.1. Διοίκηση – Οργάνωση εκπαίδευσης
2.2. Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση
2.3. Διδακτική Μεθοδολογία - Σύγχρονες τάσεις Παιδαγωγικής
2.4. Σχολική Ψυχολογία
2.5. Ειδική Αγωγή
3. Την αναβάθμιση του τίτλου σπουδών.
4. Η μετεκπαίδευση να παραμείνει μια και ενιαία τόσο για τους πτυχιούχους Παιδαγωγικών Ακαδημιών όσο και για τους πτυχιούχους Παιδαγωγικών Τμημάτων και να αποτελεί ενδοϋπηρεσιακή υπόθεση, δηλαδή να είναι δικαίωμα των εν ενεργεία εκπαιδευτικών.
5. Η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών να πραγματοποιείται με αδιάβλητο διαγωνισμό, με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ, σε συνεργασία με τα Παιδαγωγικά Τμήματα και τη Δ.Ο.Ε.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου.

Στις 31-03-2010 το Υπουργείο Παιδείας, με το υπ’ αριθμ. 37100/Γ1 έγγραφό του, γνωστοποιεί στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, στους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και στους Σχολικούς Συμβούλους την πρόθεσή του να προχωρήσει στην «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας». Οι επιλεγμένες σχολικές μονάδες θα έπρεπε να «αναπτύξουν διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και στη συνέχεια θα διαμορφώσουν, θα υλοποιήσουν, θα παρακολουθούν και θα αξιολογήσουν Σχέδια Δράσης με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση της σχολικής μονάδας» Στο δεκατετρασέλιδο συνοδευτικό υλικό για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου προτείνονται ως τομείς – πεδία διερεύνησης τα:
• Μέσα και Πόροι της Σχολικής Μονάδας (υλικοτεχνική υποδομή οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό)
• Διοίκηση Σχολικής Μονάδας
• Κλίμα και Σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας
• Εκπαιδευτικές Διαδικασίες (διδακτική και μαθησιακή διαδικασία, αξιολόγηση μαθητών)
• Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα (φοίτηση, επίδοση, διαρροή κλπ.)
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ενδεικτικά κριτήρια ποσοτικής και ποιοτικής αποτίμησης των δεικτών που προτείνονται. Ανάμεσά τους: η ανταπόκριση των επιστημονικών και επαγγελματικών προσόντων ως προς την εφαρμογή καινοτομιών, η αναλογία εσόδων ανά μαθητή(!), το αν ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ενισχύει οικονομικά το σχολείο, ο αριθμός των ημερών κανονικής πραγματοποιηθείσας λειτουργίας του σχολείου σε μηνιαία & ετήσια βάση, ο αριθμός των συνεδριάσεων κατά θέμα και ο χρόνος συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων, το αν η κατανομή των εργασιών και η ανάληψη ευθυνών γίνεται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ικανότητες, δεξιότητες και εμπειρίες του καθενός (εκπαιδευτικών και μαθητών), αν αξιολογείται η ποιότητα συνεργασίας με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η συνεργασία μεταξύ σχολείου, συλλόγου γονέων και σχολικής επιτροπής έχει συμβάλλει θετικά στην εικόνα του σχολείου στην τοπική κοινωνία, το ποσοστό τήρησης ωρολογίου προγράμματος ανά γνωστικό αντικείμενο και ανά τμήμα, η ποσοστιαία επίτευξη στόχων του Προγράμματος Σπουδών ανά γνωστικό αντικείμενο και ανά αριθμό μαθητών, η διαμόρφωση αρχείων (κυρίως ηλεκτρονικών) που αφορούν στη χαρτογράφηση των διδακτικών υποχρεώσεων αλλά και των πρωτοβουλιών του κάθε εκπαιδευτικού κ.α.
Στις 05-05-2010 το Υπουργείο επανέρχεται με νέα εγκύκλιο (50313/Γ1) που αφορά στην «αξιολόγηση του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ της σχολικής μονάδας» η οποία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Και όλα αυτά πριν καν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Στις 11-05-2010 ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις». Στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο στο άρθρο 32 προβλέπονται:
• Στην παρ.3 «Το πρόγραμμα δράσης και η έκθεση αξιολόγησης, τα οποία καταρτίζονται με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων και τους σχολικούς συμβούλους, γνωστοποιούνται στους μαθητές και στο σύλλογο γονέων, δημοσιεύονται στο διαδίκτυο…»
• Στην παρ.7 «Την αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις»
Ποιες είναι όμως οι… ισχύουσες διατάξεις; Ο Ν. 2986/2002 που στο άρθρο 5 παρ.2 εδάφια (α) και (ε) ορίζει ότι «η αξιολόγηση είναι περιοδική και αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης… για μονιμοποίηση και υπηρεσιακή εξέλιξη,… και για κάθε άλλη περίπτωση που ήθελε κριθεί αναγκαία»!
Είναι ολοφάνερο ότι τα πράγματα για το Υπουργείο είναι εξαιρετικά απλά. Δεν αξιολογείται κανένας τομέας ευθύνης της πολιτείας (Χρηματοδότηση, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, κτήρια, μισθοί…). Την τακτοποίηση του χάους την επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί. «Δεσμεύονται για την υλοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης και Σχεδίων Δράσης» και αναλόγως αξιολογούνται.
Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (σύνδεση αξιολόγησης – μισθολογικής εξέλιξης) αποδεικνύει περίτρανα πως η αυτοαξιολόγηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.
Εκφράζει, όμως, την κατηγορηματική της αντίθεση στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
Η όλη προσπάθεια εκπαιδευτικής αξιολόγησης πρέπει να στηρίζεται σε ένα πλέγμα σαφών και συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σκοπών. Πρέπει να αξιολογούνται όλοι οι παράγοντες και συντελεστές της εκπαιδευτικής λειτουργίας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και εποπτικό προσωπικό, υποδομή, υλικά μέσα, βιβλία, προγράμματα, υπηρεσίες στήριξης κλπ.) στα πλαίσια ενός ενιαίου συστήματος διαδικασιών.
Η αξιολόγηση ΟΛΩΝ των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Το προϊόν της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών να λαμβάνεται υπόψη ΜΟΝΟ για την ανάδειξη των στελεχών της εκπαίδευσης και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Είπαν ψέμματα!!!


- Πιο σκληρές και για πιο πολλούς οι περικοπές στις συντάξεις από αυτές που ανακοίνωσαν την Κυριακή! - Τσακίζονται μισθολογικά πάνω από 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι και  100.000 συνταξιούχοι
-  Με 2.000 ευρώ αποδοχές θα λαμβάνουν τα 1.000 ευρώ επίδομα και όχι με 3.000 όπως ανακοίνωσαν αρχικά
- Ακραία λιτότητα με συνεχείς αυξήσεις αντικειμενικών αξιών και ΦΠΑ για 3 χρόνια!

 
Στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι :

α) Οσοι λαμβάνουν μικτές συνολικές αποδοχές έως 3.000 ευρώ, θα παίρνουν επίδομα 1.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 250 το Πάσχα και το καλοκαίρι και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα. Αυτό ήταν που ανακοινώθηκε, αλλά τελικά τα πράγματα δεν είναι έτσι με την κυβέρνηση να ψεύδεται ευθαρσώς. Αυτό που θα ισχύσει είναι τελείως διαφορετικό.

Οσοι παίρνουν έως 2.000 ευρω θα λαμβάνουν αυτούσιο το επίδομα των 1000 ευρώ. Οσοι λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ θα περικόπτεται αναλογικά.

Συγκεκριμένα:

2100 ευρώ θα παίρνει επίδομα 900 ευρώ
2200 ευρώ θα παίρνει επίδομα 800 ευρώ
2300 ευρω θα παίρνει επίδομα 700 ευρώ
2900 ευρώ θα παίρνει μόλις 100 ευρώ

β)  Οσοι έχουν βγεί στην σύνταξη αλλά δεν έχουν περάσει τα 60 χρόνια τότε ΔΕΝ θα λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρω δηλαδή τα δώρα των Χριστουγέννων του Πάσχα και επίδομα αδείας.

Από την ρύθμιση εξαιρούνται όσοι «βγαίνουν» αναγκαστικά στην σύνταξη λόγω αναπηρίας κ.λπ

γ) Το μέτρο περιλαμβάνει και όσους έχουν υποβάλλει τους τελευταίους μήνες αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης και δεν υπερβαίνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους.

δ)  Όσοι παίρνουν συνολική σύνταξη (μαζί με τα επικουρικά) από 1701 έως 2500 ευρώ τότε ΔΕΝ θα τους δίνεται ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρω αλλά θα δίνεται αναλογικά με την σύνταξη τους μέχρι το ποσό των 2.500 ευρω.

Δηλαδή, όποιος λαμβάνει σύνταξη έως: 

1700 ευρω θα λαμβάνει επίδομα 800 ευρω ,
1800 ευρω θα λαμβάνει 700 ευρω
1900 ευρω θα λαμβάνει 600 ευρω
2000 ευρω θα λαμβάνει 500 ευρω
2100  ευρω θα λαμβάνει 400 ευρω
2200 εύρο θα λαμβάνει   300 ευρώ
2300 εύρο θα λαμβάνει   200 ευρώ
2400 ευρώ θα λαμβάνει   100 ευρώ

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει : 

Μείωση των επιδομάτων στο στενό δημόσιο τομέα και οι εν γένει αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά για τους λειτουργούς υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος μειώνονται κατά 8%.

Επίσης κατά 8% μειώνονται και τα έξοδα παράστασης του προέδρου της Δημοκρατίας, των προέδρων της κυβέρνησης και της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών και των υφυπουργών.

Επίσης ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται έως την 31 Δεκεμβρίου 2010, δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές, δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. 

Εξάλλου, αναστέλλεται η καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης ενίσχυσης (επίδομα αλληλεγγύης). Ο χρόνος καταβολής του θα επανακαθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Αυξάνονται επίσης οι έμμεσοι φόροι, ενώ με το άρθρο 5 επιβάλλεται έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα κέρδη των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.  Επιβάλλεται επίσης ειδικός φόρος 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Δηλαδή ακριβαίνει η διαφήμιση στην τηλεόραση. Εκτακτη εισφορά θα επιβληθεί και στις επιχειρήσεις.

Ολες οι επιχειρήσεις (Ομόρυθμες, ετερόρυθμες, ΕΠΕ και ΑΕ) θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά εφόσον έχουν
κέρδη προ φόρων (καθαρό εισόδημα) πάνω από 100.000 ευρώ ενώ οι εισηγμένες εταιρείες που δημοσιεύουν ισολογισμούς με Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά εφόσον έχουν καθαρά κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ.

Αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων - Μεταφορά προϊόντων από τον χαμηλό ΦΠΑ στον υψηλό

Αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2011 και το 2012 και μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή από το 2011 όπως και ειδικών φόρων κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά) από το 2012 προβλέπει το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2011 θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ και το 2012 επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα μη αλκολούχα ποτά προβλέπονται έσοδα το 2012, 300 εκατ. ευρώ ενώ από τις μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα ένα δισ. ευρώ το 2011 και 300 εκατ. ευρώ το 2012.

Η φοροεπιδρομή έρχεται παράλληλα με την επιδρομή στους μισθούς

Τα πάνω κάτω φέρνει η κυβέρνηση στην εργασία μειώνοντας τον κατώτατο μισθό από 735 ευρώ στα 520 καθαρά, προκαλώντας ασφυξία στα πορτοφόλια των ελλήνων πολιτών και σαν να μην έφτανε η φοροεπιδρομή, τα νέα εργασιακά μέτρα φέρνουν πογκρόμ απολύσεων.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο με τα μέτρα για την εργασία και το ασφαλιστικό

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις παλινωδίες στις πλάτες των ασθενέστερων και ενώ προανήγγειλαν την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, εν συνεχεία το κυβερνητικό επιτελείο πήρε άρον άρον το μέτρο που ανακοίνωσε μόνο και μόνο για να "ψαρεύσει αντιδράσεις.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο με τα "μπρος-πίσω" της κυβέρνησης για την εισφορά στους ελ. επαγγελματίες

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα

Γ. Ρωμανιάς: Θίγεται βάναυσα και ο ιδιωτικός τομέας

110 δισ. η στήριξη-τα μέτρα σοκ για τα επόμενα 3 χρόνια... ίσως χρειαστούν και νέα μέτρα 

Τι χάνουν οι μισθωτοί από τα νεα μέτρα

Τι χάνουν οι συνταξιούχοι απο τα νεα μέτρα


Πηγή :  www.newsit.gr